Tertio 982 - “Het gaat allang niet meer over landbouwromantiek.”

“Het gaat allang niet meer over landbouwromantiek.”

Landbouw en voedselproductie hebben het bucolische beeld van rust en standvastigheid ver achter zich gelaten. Vandaag is voedselvoorziening een strategische oefening geworden waarin talrijke spelers hun belangen in stand houden. Een bijzonder moeilijke evenwichtsoefening, waarbij mens en natuur de speelbal dreigen te worden van mechanismen die hen overstijgen.

Business as usual is allang geen optie meer. De uitdaging vraagt een systemische verandering die veel verder gaat dan een vergroening van het traditionele model van voedselproductie. De globalisering zorgt ervoor dat ons voedingspatroon hier immense impact heeft op de ecologie en het sociaaleconomische leven elders. Daarom dringen steeds meer spelers aan op een geïntegreerde benadering die elke betrokken partij mee in het bad trekt.

De Belgische boer, die al te vaak wordt afgeschilderd als een meedogenloze natuurvernieler, wil zelf niets liever dan producten voortbrengen die beantwoorden aan de ecologische, diervriendelijke en kwaliteitsnormen van de consument, op voorwaarde dat hij zijn kosten kan dekken en er een menswaardig inkomen uit kan putten. Tertio belicht de kwestie vanuit de verschillende invalshoeken.

Informeer u en lees het volledige dossier in Tertio van deze week.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​