Tertio 982 - “Niets is onmogelijk”

“Niets is onmogelijk”

Sant’Egidio ontstond in Rome vanuit de contestatiegolf in 1968. Studenten waren getroffen door het contrast tussen geëtaleerde rijkdom en weggestoken armenbuurten. Als weerwerk wilden ze hun tijd en vriendschap delen met wie in de periferie leeft. Vijftig jaar later is er meer dan ooit nood aan die concrete solidariteit, vindt stichter Andrea Riccardi in het boek dat bij dit halve-eeuwfeest volgende week in Antwerpen wordt voorgesteld.

Massimo Naro doceert systematische theologie aan de Theologische Faculteit Sicilië in Palermo. De priester kent Andrea Riccardi al langer en hun vriendschap vormde de aanzet voor uitvoerige gesprekken over het vijftigjarige bestaan van de door Riccardi gestichte Sint-Egidiusgemeenschap. Dat interviewboek verschijnt nu ook in het Nederlands onder de titel Alles kan veranderen. Kijken met hoop naar de wereld van morgen. Ondanks de grote uitdagingen van onze tijd – globalisering, terreur, oorlog, klimaatverandering, migratie… –  blijft Riccardi hoopvol, “in het geloof dat niets onmogelijk is”. Hij houdt vast aan zijn beproefde recepten: de waarde van het gebed en van spiritualiteit, de vriendschap met de armen en concrete naastenliefde, de inzet voor de vrede in een gewelddadige wereld en een visionaire reflectie op de grote vraagstukken van onze en komende generaties. Sant’Egidio is vandaag niet minder maar juist meer nodig dan vijftig jaar geleden, toen de beweging ontstond, want de geografische en existentiële periferieën zijn niet verminderd maar toegenomen. Evangelische radicaliteit blijft daarom noodzakelijk, herhaalt Riccardi tegenover Tertio.

“Een van de beroemdste slogans van ’68 was: ‘Wees realistisch, vraag om het onmogelijke!’ Dat toont de utopische lading van die periode uit de geschiedenis. Onze beweging is ook een kind van die tijd. Bij Sant’Egidio hebben we sindsdien de overtuiging bewaard dat alles kan veranderen en dat het ook van ons afhankelijk is. In een boek over ’68, met liefde geschreven en getiteld Evangile et révolution au coeur de notre crise spirituelle, merkte de Franse orthodoxe theoloog Olivier Clément op dat ‘de enige creatieve revoluties in de geschiedenis voortkwamen uit de transformatie van de harten’. Dat is het punt: om de wereld te veranderen, moeten we onszelf veranderen. En voor een christen is een wereld vol geweld en onrecht onaanvaardbaar. Het is geen toeval dat paus Franciscus het woord ‘utopie’ opnieuw introduceerde in de woordenschat van de kerk en er bij de jongeren op aandringt om ‘van een andere wereld te dromen’ en ‘gezonde utopieën te cultiveren’.”

Op woensdag 12 december om 20 uur wordt het interviewboek Alles kan veranderen. Kijken met hoop naar de wereld van morgen (KokBoekencentrum / Halewijn, Utrecht / Antwerpen, 288 blz.) van Andre Riccardi voorgesteld bij Sant’Egidio, Kammenstraat 51, Antwerpen, door kardinaal Jozef De Kesel, minister van Staat Mark Eyskens en Vaticaanwatcher Stijn Fens. Inschrijven kan via info@santegidio.be

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​