Tertio 983 - Vrijheid en gebondenheid gaan samen

Vrijheid en gebondenheid gaan samen

Seksuologe Thérèse Hargot en hulpbisschop van Lyon Emmanuel Gobilliard geven hun visie op een thema dat binnen de kerk nog altijd moeilijk ligt: seksualiteit. Het opmerkelijke resultaat van hun gezamenlijke denkwerk is door Vaticaan-watcher Arthur Herlin te boek gesteld. Hargot bepleit in Tertio van 12/12/’18 meer openheid en rekent daarvoor op bondgenoten binnen de kerk.

Zestien hoog, haar flat in een torengebouw op een boogscheut van de gare Montparnasse. Door het raam zie je in noordelijke richting de basilique du Sacré-Cœur, Montmartre jawel. Op de piano, de eerste bladzijde van de partituur La valse d’Amélie, de originele soundtrack van de film Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001) waarvoor Yann Tiersen de muziek componeerde. Thérèse Hargot trekt al jaren ten strijde tegen porno bij jongeren. Naast haar consultancy-activiteiten is ze een veelgevraagde spreker in middelbare scholen en bij vrouwenverenigingen allerhande, ook buiten Frankrijk. Het boek waaraan ze haar medewerking verleende, is in vele opzichten uitzonderlijk. Een bisschop en een seksuologe geven hun mening, vrank en vrij. Met respect voor ieders eigenheid, het bewijs dat een opbouwende dialoog mogelijk is. Het resultaat liegt er niet om: Aime et ce que tu veux, fais-le! Regards croisés sur l’Église et la sexualité. Het titelcitaat komt uit Augustinus’ Preken over de Eerste brief van Johannes VII, 7.

“De titel is met opzet een beetje provocerend”, vertelt Hargot. “We benadrukken dat liefde en vrije keuze hand in hand gaan. Maar de klemtoon ligt steeds op het woord liefde. Dat is immers onze drive. Seksualiteit blijft uiteraard een moeilijk thema. Hoe praat je erover? Wat de lezer in dit boek niet moet verwachten, is een opsomming van wat toegelaten en verboden is door de katholieke leer, een saaie lijst met heilige principes. In Frankrijk – maar ook in België – moet je oppassen voor traditionalisten met rigide principes. Seksualiteit is in die milieus nog taboe en er wordt nauwelijks over gesproken. Van dat stigma moeten we af. Daarnaast zijn vrijheid en losbandigheid vandaag synoniemen. Dat is ook verkeerd want vrijheid veronderstelt dat je in je leven de liefde een bevoorrechte plaats toekent. Vrijheid en gebondenheid, het zijn geen tegenstrijdige begrippen. Maar wat betekent liefhebben? En daaraan gekoppeld de vraag: hoe weet ik wat ik wil? Dat vergt een stevige dosis onderscheiding.”

Lees het volledige interview met Thérèse Hargot deze week in Tertio.

Abonnement of proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​