Tertio 984-985 - Hoop in bange tijden

Standpunt Emmanuel Van Lierde

Hoop in bange tijden

Volgens minstens drie prominente denkers is er een diepe angst gevaren in het Westen en hebben de nobele, westerse idealen plaatsgemaakt voor cynisme en woede. De Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum doet die pijnlijke vaststelling in haar boek Het koninkrijk van de angst.

Een filosofische blik op angst als politieke emotie. De globalisering heeft volgens haar bij miljoenen mensen gevoelens van machteloosheid veroorzaakt waarvoor ze de schuld leggen bij de ander: de migranten, de moslims en de elites. In De weg naar onvrijheid. Rusland – Europa – Amerika luidt haar landgenoot en historicus Timothy Snyder de alarmbel over Europa, het continent dat zich na de val van de Berlijnse Muur in slaap liet wiegen. Het bewijs was geleverd dat het neoliberale kapitalisme zegevierde, de toekomst kon alleen maar beter worden. Nu dat niet blijkt te kloppen, richten populisten de blik naar het verleden, toen alles beter was – heimwee naar de Heimat zonder vreemdelingen of minderheden. Bij de gewone man nemen frustraties en boosheid het over.

Lees hier het integrale standpunt.

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​