Tertio 986 - Circulaire mode rendeert

Circulaire mode rendeert

Ons kleden is een basisbehoefte, maar in de mode-industrie lijkt het spel van vraag en aanbod geheel op hol te zijn geslagen. De wereld produceert vandaag dubbel zoveel kledij als vijftien jaar geleden. In Vlaanderen eindigt zowat de helft van het textiel als restafval, wereldwijd is dat zelfs 85 procent. Het besef groeit dat het zo niet verder kan en dat mode duurzamer moet. De principes van circulaire economie, die de kringloop van grondstoffen gesloten houdt, dringen stilaan door tot de modewereld. Tertio nr. 986 van 2/1/2019 verkent het terrein, want, ja, zorg voor de schepping zit ook in de kleren die we dragen.

De mode-industrie stelt 60 miljoen mensen tewerk en is de tweede grootste industriële vervuiler. Het lastige nieuws is dat de hele sector zo complex en versnipperd is dat de transitie naar circulaire mode een titanenwerk is. Een derde van de kledingproducenten wereldwijd heeft zelfs nog geen begin gemaakt met de verandering. Het goede nieuws is dat het circulaire model voor modebedrijven niet alleen maatschappelijk en ecologisch maar ook financieel meer rendeert dan te blijven gaan voor business as usual. Eveneens hoopgevend is dat er vooral progressie te zien is in het middensegment, samen goed voor de helft van de wereldwijde omzet van de modesector. Nog een opsteker: 3 procent van het globale marktaandeel is in handen van kledingbedrijven die van duurzaamheid uitdrukkelijk hun handelsmerk maken. Ziedaar enkele resultaten van het Pulse of the Fashion Report 2018, het jaarverslag van de Global Fashion Agenda (GFA), een non-profit organisatie die wereldwijd een voortrekkersrol speelt inzake duurzame mode.

In Vlaanderen toont Tom Duhoux hoe een steen verlegd kan worden. In zijn ambitie om circulaire mode te produceren, laat de ondernemer geen ruimte voor compromissen. Met zijn jeanslabel HNST – de medeklinkers van honest, eerlijk - gaat hij tot het uiterste: van grondstof tot en met prijszetting is er niets dat het licht niet mag zien.

Tertio gooit tevens de stok in het hoenderhok: kan natuurbont als organisch product misschien toch een plaats hebben in circulaire mode? Uit dierenliefde verguist een deel van de publieke opinie natuurbont. Over nepbont valt uit ecologisch oogpunt nochtans ook een en ander te zeggen. Cruciale vraag: staat het houden van dieren voor de slacht automatisch gelijk met dierenleed, een vraag die niet alleen de bontsector aangaat, maar ook de hele vleesindustrie. Voor een organisatie als GAIA is het antwoord in alle gevallen een overduidelijk en onvoorwaardelijk ja. De Belgische Bontfederatie kijkt daar vanzelfsprekend anders naar.

Lees het volledige dossier over circulaire mode deze week in Tertio.

Abonneer of vraag een proefnummer via www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​