Tertio 989 - "Barometer van de samenleving"

"Barometer van de samenleving"

Aan het roer van de Grandes Conférences Catholiques staat sinds tien jaar de Brusselse advocaat Emmanuel Cornu. Die Tribune de vérité(s) noemt hij in Tertio van 23 januari 2019 een betrouwbare barometer van wat er in de samenleving reilt en zeilt.

"De Grandes Conférences Catholiques (GCC) waren oorspronkelijk een studenteninitiatief, bedoeld als tegenreactie op de traditionalistische stromingen binnen de kerk", zegt Emmanuel Cornu. "De GCC waren een forum waar alle geloofsovertuigingen welkom waren. Wie met open vizier aantrad, werd hartelijk ontvangen."

"Onze lezingen zijn een goede barometer van wat er in de samenleving reilt en zeilt", gaat hij verder. "De GCC hebben zich ontpopt tot een sterk merk. Dankzij de Conférences kunnen we Brussel ook als Europese denktank in de verf zetten. Alle Franse presidenten - behalve François Hollande en de huidige, Emmanuel Macron - van de Vijfde Republiek hebben de Grandes Conférences toegesproken. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn ook alle Duitse bondskanseliers en alle voorzitters van de Europese Commissie bij ons te gast geweest. Figuren van wereldformaat kwamen hier over de vloer: Margaret Thatcher, Jimmy Carter, Lech Walesa. Charismatische persoonlijkheden schoorden hoog bij het aanwezige publiek, soms meer dan gewezen staatshoofden of regeringsleiders."

"De grands témoins spreken het publiek het sterkst aan", getuigt Cornu. "Ik herinner me hoe Jean Vanier - de stichter van de Arkgemeenschappen - na zijn lezing een staande ovatie kreeg. Het publiek droeg de man op handen. En na een lezing van abbé Pierre werd spontaan geld ingezameld."

Lees het volledige interview deze week in Tertio.

Proefnummer of abonnement: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​