Tertio 990 - “In dialoog kunnen veel mensen zich vinden”

“In dialoog kunnen veel mensen zich vinden”

Lieven Boeve en Patrick Loobuyck worden vaak als tegenpolen tegenover elkaar gezet als het gaat over levensbeschouwing in onderwijs. De ene is de medebedenker van de katholieke dialoogschool, de andere de architect van LEF (Levensbeschouwing, Ethiek en Filosofie). Tertio nodigde voor het nummer van 30/1/’19 beiden uit voor een gedachtewisseling.

“De samenleving is de jongste vijftig jaar enorm geëvolueerd”, stelt filosoof Patrick Loobuyck vast. “Secularisering en diversiteit zetten de bestaande structuren onder druk. Niet alleen de katholieke identiteit, maar ook de manier waarop we levensbeschouwelijke vakken in officiële scholen aanbieden, komt op een wat gewrongen voet te staan met de sociologische identiteit van de samenleving.”

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen deelt de maatschappelijke analyse, al spreekt hij liever over “detraditionalisering in plaats van secularisering”. “In onze nieuwe engagementsverklaring geven we duidelijk aan dat we ons bewust zijn van die realiteit. Wie een dialogaal schoolklimaat ziet zitten, is welkom, op voorwaarde dat hij of zij daar vanuit de eigen levensbeschouwelijke betrokkenheid aan meewerkt.”

“In hoeverre kan die dialoogschool dan nog echt het verschil maken?” vraagt Loobuyck zich af. Een dialogaal mensbeeld, inzetten op duurzaamheid, daar kunnen veel mensen zich in vinden. Wat te maken heeft met transcendentie, wordt daar uitgehaald. Verschuif je dan niet naar een culturele vorm van katholiciteit?

“Precies daarom is het belangrijk de christelijke stem in de dialoog binnen te brengen”, repliceert Boeve. “Voor christenen is de maximale vrijheidsbeleving tegelijk de maximale solidariteitsbeleving. Ook al slagen we er slechts nu en dan in, uiteindelijk gaat het om het getuigenis van een God die zich in de geschiedenis openbaart in concrete menselijke relaties.”

Lees het volledige dubbelinterview deze week in Tertio.

Abonnement of proefnummer: www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​