Tertio 990 - Kunst, geschiedenis én geloof

Kunst, geschiedenis én geloof

De Vaticaanse musea behoren met jaarlijks zes miljoen bezoekers tot de top tien van belangrijkste, grootste en meest bezochte musea ter wereld. Sinds 1 januari 2017 staat voor het eerst een vrouw aan de leiding ervan: kunsthistorica Barbara Jatta (1962). Nu ze twee jaar directeur is, maar vooral vanwege Belgische connecties, geeft ze met plezier een exclusief interview aan Tertio.

“Veel bezoekers lopen maar langs een kilometer kunst terwijl je zes kilometer kan afleggen. Deels is dat begrijpelijk. In het Louvre wil ook iedereen vooral de Mona Lisa zien. De rest nemen ze erbij. Bezoekers willen zo snel mogelijk naar de topwerken en hebben zo weinig oog voor het vele moois dat er verder aan kunst, geschiedenis en geloof te ontdekken valt. In ons geval zou ik graag wat meer aandacht trekken op het Museo Gregoriano Profano met de fraaie mozaïeken van atleten uit de Caracalla-thermen – daar gaan echt te weinig mensen naar kijken, terwijl die zo fantastisch zijn –, onze Etruskische collectie, het etnologisch museum, de beeldengalerij in de Braccio Nuovo en de collectie hedendaagse kunst die er kwam op verzoek van paus Paulus VI. Met mijn voorbeelden geef ik meteen aan dat we ons niet beperken tot christelijke kunst. De kerk is geïnteresseerd in al wat des mensen is”, zegt Barbara Jatta.

Lees hier het integrale artikel.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​