Tertio 992 - Slachtoffers horen én geloven

Slachtoffers horen én geloven

De bisschoppen en hogere oversten van België publiceren deze week, in aanloop naar de misbruiktop in Rome van 21 tot 24 februari, een lijvig overzichtsrapport over het “seksueel misbruik van minderjarigen in een pastorale relatie in de katholieke kerk in België”. De ondertitel luidt: “Naar een coherent beleid”. Daartoe komen vergde een leerproces want er lag geen draaiboek klaar om met zo’n omvangrijke crisis om te gaan. De samenleving en bisschoppen uit andere landen kunnen leren uit die tot stand gekomen aanpak.

Kardinaal Jozef De Kesel dankt de experts en de medewerkers die de kerk in commissies en opvangpunten bijstonden en bijstaan, maar vooral ook de parlementaire onderzoekscommissie die de Belgische kerk aanzette tot een transparante en correcte aanpak van misbruikmeldingen én de slachtoffers zelf. “De ontmoetingen met hen hebben geleid tot een andere cultuur en politiek”, stelt hij bij de publicatie van het overzichtsrapport ter zake.

In het pas gepubliceerde rapport over de aanpak van het seksueel misbruik in de Belgische kerk zijn ook ervaringen opgenomen van hen die de opvangpunten leiden. Zo staat Mia De Schamphelaere in voor het zorgteam van de Unie van Religieuzen van Vlaanderen (URV) waar slachtoffers van misbruik binnen de Nederlandstalige orden en congregaties terechtkunnen. Tertio brengt een ingekorte versie van haar getuigenis.

Lees hier het standpunt in aanloop naar de misbruiktop in Rome.

Lees hier de analyse over het overzichtsrapport.

Lees hier het getuigenis van Mia De Schamphelaere die instaat voor één van de opvangpunten.

Abonneer of vraag een gratis proefnummer op www.tertio.be

Tertio in je mailbox

Geef hieronder je e‑mailadres in en blijf als eerste op de hoogte van Tertio inhoud.

Ja, ik geef mijn toestemming om mijn naam- en adresgegevens, telefoon en email, op te nemen in het bestand van het christelijke opinieweekblad Tertio, Louis Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen. Ik heb het recht op toegang tot, verbetering of schrapping van die gegevens. Mijn gegevens worden niet aan derden doorgegeven. ​