“Een democratische planning is een betere methode dan de huidige liberale, die stelt dat bijna alles door de markt geregeld kan worden”, oordeelt PS-voorzitter Paul Magnette. © Antoine Sepulchre

“Visie op groei is kernelement in aggiornamento van socialisme”
PS-voorzitter Paul Magnette schetst in zijn ecosocialistisch manifest Het volle leven de verschillende uitdagingen waarvoor we staan, waaronder een koolstofvrije wereld tegen 2050. Hij pleit voor een aggiornamento van het concept groei. Centraal staat de vraag hoe het socialisme te actualiseren om beter te kunnen omgaan met de klimaatverandering.

Paul Magnette is enigszins verrast bij de opmerking dat de term aggiornamento gebruikt werd door paus Johannes XXIII om aan te dringen op een vernieuwing van de Kerk. De PS-voorzitter wijst erop dat die term ook centraal stond in de Italiaanse politiek in de jaren 1960 en 1970. De wereld was veranderd en opener geworden. De communisten konden volgens de politicoloog niet verder met Stalin. Vraag was hoe de ideologie en het programma aangepast konden worden aan die veranderde context. De politicus wijst er meteen op dat hij in Het volle leven al op de eerste pagina paus Franciscus en diens encycliek Laudato Si’ aanhaalt. Magnette vindt vooral de geciteerde oproep van de paus om “zowel naar de kreet van de aarde als naar de kreet van de armen te luisteren” heel mooi. “Ik vond het heel interessant dat de paus armoede en klimaatverandering twee elementen van dezelfde uitdaging noemt”, zegt de auteur van het ecosocialistisch manifest in het Nederlands. Na het pauselijke citaat opent hij zijn boek meteen met de vraag: “Wat hebben een jonge Scandinavische activiste en een oude Latijns-Amerikaanse paus gemeen?” Het antwoord: “Beiden hebben begrepen dat de klimaattransitie noch een vraag is van wetenschappelijke kennis of technische kunde, noch een economisch of financieel probleem, maar een kwestie van rechtvaardigheid.” Voor de titel van zijn boek liet Magnette, die vorig weekend een voorstel voor een 32-urenweek lanceerde, zich inspireren door de Franse socialist Jean Jaurès (1859-1914). Die pareerde kritiek op het socialisme ooit met de uitspraak: “Nous ne sommes pas des ascètes, il nous faut la vie large.” We zijn geen asceten, we willen het volle leven.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.