Een groot deel van de Jemenitische bevolking is afhankelijk van internationale voedsel- en medische hulp.  © Wikimedia

Jemen: conflict op afstandsbediening
Behalve af en toe over een aanval door zwaarbewapende Houthi-milities op koopvaardijschepen in de Rode Zee of over raketten die vanuit Jemen Israël bestoken, horen we amper iets over dit verscheurde land. Een groot deel van de bevolking is nochtans aangewezen op internationale voedselhulp en miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het politieke geweld. Is er nog hoop voor de vergeten crisis van Jemen?

Jemen is een prachtig land met een rijke cultuur die teruggaat tot de tijd van de Bijbelse koningin van Sheba. Vandaag is het overwegend islamitisch, waarbij niet-islamitische minderheden maar een klein percentage vormen van de totale bevolking – inclusief een paar duizend christenen en bahai’s. Ondanks zijn lange geschiedenis is het christendom sinds de komst van de islam vrijwel verdwenen uit het land. Jemenitische christenen leven in angst voor vervolging of beschuldigingen van afvalligheid en verklaren daarom zelden hun religieuze identiteit publiekelijk. De weinige kerken zijn tijdens het huidige conflict verwoest of beschadigd door extremistische soennitische groeperingen en sjiitische Houthi’s. Ooit was Jemen ook de thuisbasis van een van de oudste joodse gemeenschappen ter wereld, maar hun aantal is de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.