Olga Van Oost vindt de ruime aandacht voor religie in het erfgoed logisch: “Onze kunstgeschiedenis is een religieuze geschiedenis.” © Dries Theuwissen

“Erfgoed is een spiegel voor de samenleving”
Erfgoed werd lang gezien als het grootse monument of het topstuk in een museum. Dat is de jongste jaren grondig veranderd, meent Olga Van Oost, de directeur van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO. Erfgoed en samenleving kun je volgens haar niet van elkaar scheiden: “Erfgoed gaat in de eerste plaats over mensen en betekenisgeving.”

Erfgoed vormt het brandpunt van de professionele bezigheden van Olga Van Oost. Ze is zowel professor museologie aan de VUB als directeur van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO. Nochtans zijn het niet het ‘dode object’ of het prestigieuze kunstwerk waarnaar haar voornaamste interesses uitgaan, maar de levende betekenisgeving erachter. “Ik ben vooral geïnteresseerd in mensen en in de samenleving. Erfgoed vertelt iets over wie we zijn. Het toont ons wat mensen in het verleden maakten of deden, welke tradities ze hadden en wat ze wilden doorgeven. Door de geschiedenis heen zie je dat mensen telkens weer op zoek gaan naar schoonheid.” 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.