“Met het gebed vertrouwen we onze angst toe aan de eeuwige hoop dat het licht de duisternis ooit zal overwinnen”, zei Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury in Parijs.  © Sant’Egidio

“Gebed doet dromen van verzoening”
In Parijs vond een interreligieuze ontmoeting van Sant’Egidio plaats ‘in de geest van Assisi’. “In het gebed vind je de nodige verbeeldingskracht om in te gaan tegen de menselijke drang om chaos en vernieling aan te brengen in Gods schepping”, zei de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby er.

Bij wie regelmatig de interreligieuze gebeds- en vredesbijeenkomsten van de gemeenschap van Sant’Egidio aandoet – elk jaar in een andere Europese stad, naar het voorbeeld van paus Johannes Paulus II op 27 oktober 1986 in Assisi – borrelt al eens de kritische vraag op: brengen die de vrede wel dichterbij? Op korte termijn alvast niet. Op de openingsceremonie van Imaginer la Paix in het Parijse Palais des Congrès uitte de Franse opperrabbijn Haïm Korsia zijn terechte bezorgdheid over het groeiend antisemitisme, zonder één woord vuil te maken aan de Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza of de mensenrechtenschendingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. In zijn boodschap verwees rector Chems-Eddine Hafiz van de Parijse Grande Mosquée natuurlijk wel naar Gaza, zonder dan weer te reppen over Hamas, Hezbollah of hun Iraanse of Qatarese geld- en wapenleveranciers. Kortom, dezelfde riedeltjes en niemand kijkt over het muurtje.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.