© sw

Aanraken om geraakt te worden 
Springlevend op zondag, doodstil op weekdagen. Zo lag de Mechelse kerk Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle er decennialang bij. Geen toevallige bezoeker die vermoedde welke dynamische gemeenschap deze kerk verborg. Tot de parochieploeg en het geïnspireerde Labo-M hun schouders zetten onder een project dat gelovigen, kunstliefhebbers en toeristen over de Dijle lokt.

De namiddagzon breekt door de wolken en de kleurrijke glasramen van de gotische kerk laten een meesterlijk lichtspel los op zuilen en vloertegels. De kleurenpracht resoneert met de verrassende artistieke installaties op verschillende ‘eilanden’ in de ruimte. Dat was niet altijd zo. “Tijdens vieringen bruist het hier van leven, maar op ander momenten is daar weinig van te merken”, vertelt An Volckaert, initiatiefneemster van het vernieuwingsproject. “Het recentste kunstwerk dateerde van de jaren 1960, er stonden een aantal infopanelen en de verlichting was onaangepast. Dat deed onze dynamische parochie geen eer aan. Daarom ontstond Labo-M, een werkgroep met een hart voor spiritualiteit en esthetiek. Twee jaar lang hebben we geluisterd, gedacht, gekeken en gevoeld om dit gebouw spiritueel en esthetisch te valoriseren.” Het idee voor het project Raak aan en laat je raken kreeg Volckaert bij een bezoek aan een Duitse tentoonstelling. “Bij elke sculptuur stond de boodschap: ‘Raak dit aan.’ Fantastisch, toch: fysiek aanraken om innerlijk geraakt te worden. Toen de ongelovige Thomas Jezus aanraakte, gebeurde er ook iets met hem. In ons project blijft het visuele overheersend, maar alle zintuigen worden bediend. Ook de stilte is hier zintuiglijk.”

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.