“Het was een fijne dag toen ik mijn diploma kreeg”, zegt Mesbah. “De warme vriendschap van hen die me geholpen hebben, maakte me gelukkig.”  © Christa Claessens

Afghaanse vluchteling sloeg zijn vleugels uit
Op de kunsttentoonstelling Learning to Fly in Zonhoven, begin november 2023, prijkte tussen andere kunstwerken een opmerkelijke reeks foto’s die bijzondere momenten in het leven van een jonge Afghaan, genaamd Mesbah, vereeuwigden: de weg die hij aflegde van 17-jarige vluchteling tot volwaardig lid van onze samenleving. Hij sloeg letterlijk zijn vleugels uit en vloog van kansloos naar kansrijk, met wilskracht en steun van de anderen.

Zeven jaar geleden moest ik afscheid nemen van mijn familie, mijn huis en mijn land”, vertelt Mesbah. “Jonge mensen hebben geen toekomst in een land als Afghanistan. Een jongen kan nog wel studeren, maar vindt toch nergens werk. Samen met groepjes andere vluchtelingen liet ik daarom alles achter. Met lege handen en een volle, zware rugzak vol twijfels, angst en slechte ervaringen stortte ik me in een onvoorspelbaar avontuur. Maar ik droeg ook iets moois met me mee, wat me geholpen heeft op mijn gevaarlijke reis: mijn talent om nieuwe mensen te leren kennen en goed voor anderen te zorgen. Dat bracht mij waar ik nu ben. In juni haalde ik mijn diploma middelbaar onderwijs. Dat had ik nooit verwacht.”

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Lees ook deze artikels...

Vijfkamp

Binnen onze voorzieningen werken we intens aan kwaliteitszorg. Dat levert...

Kleur

Veelal vertel ik u iets over dagelijkse dingen, mensen en plekken, met...

Verder lezen?

Indien u geen digitaal Tertio abonnement heeft, kunt u dit artikel online kopen voor 2 euro. Na betaling, kunt u het meteen integraal lezen. Of nog beter: abonneer je vanaf 12 euro en geniet elke week van Tertio.

Uw Tertio account

Log in op jouw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.