Vrouwen in boerka lopen voorbij de in 2001 door de taliban gedynamiteerde 1500 jaar oude boeddha’s van Bamiyan. © Wikimedia

Afghanistan, quo vadis?
Het lot van de Afghaanse bevolking wordt vandaag betreurenswaardig genoeg vergeten. Sinds de taliban in 2021 opnieuw de macht overnamen in Afghanistan, zijn er niet alleen alle democratische rechten teruggedraaid, maar is de economie met een derde gekrompen, gingen 700.000 banen verloren en leeft 90 procent van de Afghanen in voedselonzekerheid. Hoe is dat zo gekomen en waar gaat dat nog heen?

De taliban (talib = fundamentalistische aanhanger van de islam in Afghanistan) zijn een product van de oorlog tegen de Sovjets, begin jaren 1980. Naar Pakistan gevluchte Afghaanse jongemannen belandden in madrassa’s. In deze streng islamitische scholen kregen ze een militante opvoeding, waarbij ze werden gemanipuleerd om de wapens op te nemen tegen de ‘ongelovigen’. Ironisch is wel dat uitgerekend de Verenigde Staten het Afghaanse verzet financieel en materieel steunden.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.