Still uit About Dry Grasses van de Turkse arthouse-cineast Nuri Bilge Ceylan. © Nuri Bilge Ceylan

Anatomie van de middelmatigheid
Met About Dry Grasses levert de Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan een van de beste films van het jaar af. Een leraar is zijn idealen aan het verliezen en zwelgt in middelmatigheid. Is er voor hem nog hoop? Dit is een lange film met zware discussies, maar verpakt in een fenomenale beeldtaal.

Samet, het hoofdpersonage in About Dry Grasses van Nuri Bilge Ceylan, wordt bij de aanvang van het tweede semester door een collega begroet als de leraar onder de leraren. Maar of die dat compliment na meer dan drie uur film zou herhalen, is maar de vraag. Of zat er in die begroeting wat ironie? Het is voer voor discussie. Zeker is alleen dat Samet aan zijn laatste maanden begint in een afgelegen school in Oost-Anatolië en dat hij vurig hoopt op een transfer naar Istanbul. Na vier jaar verplichte onderwijsdienst, gebruikelijk in Turkije, vindt hij dat hij meer dan zijn plicht heeft gedaan. Samet, die beeldende kunst geeft, deelt een logeerplaats met zijn collega Kenan en beiden raken bevriend met Nuray, een collega uit een naburige school. Nuray, zowat de tegenpool van Samet, is een politiek linkse activiste die wil dat de dingen veranderen en vooruitgaan. Ze is het slachtoffer van haar inzet, want na een zelfmoordaanslag gaat ze gehandicapt door het leven. Ze toont bijzonder veel belangstelling voor Kenan, die volgens haar een gezicht heeft waarop je de geschiedenis van het land kan aflezen. Samet ziet het met lede ogen aan en schrikt zich rot als hij op een dag samen met Kenan beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van twee leerlingen. Onder hen is Sevim, die hij altijd aan het woord laat in de klas en bij wie een briefje aangetroffen wordt. Samets promotie naar Istanbul komt in het gedrang…

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.