Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. © Wikipedia

Ankerpunt
Het leven confronteert ons met veel vragen en problemen waarbij we antwoorden tekortschieten: zware ziektes, overlijdens, natuurrampen, schandalen, wreedheid, wapengeweld. Ze razen soms als stormen voorbij en laten ons verbijsterd achter. Met godsgeloof – of wat ervoor doorgaat – kan het alle kanten op. Het kan een inspiratie zijn voor veel goeds, voor vrede, en het beste in mensen naar boven halen. Het kan aanzetten tot onberekende generositeit en een sublieme inspiratie vormen voor vervullende schoonheid. Maar godsgeloof wordt ook misbruikt om geweld en doodslag goed te praten en gewetens te verdoven.

Zoeken naar zekerheid
Zo kan het ook met ons christelijke geloof gaan. Vandaar is er wellicht een behoefte aan wat vaste grond, of zelfs aan heimwee naar ‘het ware geloof’, aan zekerheid zonder al die vragen en bedenkingen die ons kunnen verwarren en twijfel zaaien. Maar hoe gaat dat in het reële leven? Of blijft die zekerheid buiten ons bereik als een onstilbare behoefte? Ook Jezus’ eerste vrienden bleven met veel vragen zitten, zonder duidelijke antwoorden, zelfs tot na Zijn afschuwelijke dood. Sterker: Judas en Petrus verraadden allebei Jezus. Judas erkende zijn zware fout en verging in wanhoop. Maar ondanks enkele harde woorden in het evangelie, mag iemand de eerste steen werpen? Ook Petrus erkende zijn verraad, kende schaamte en bittere spijt. Kon hij zichzelf nog aanvaarden? Zag hij nog een uitweg? Of niet? Toch ging hij niet ten onder aan uitzichtloze wanhoop en evenmin aan volgehouden verraad en zelfbedrog om het eigen hachje te redden – al zou dat heel begrijpelijk zijn. Misschien ervoer Petrus de onvermoede kracht van onverhoopte vergiffenis, toen Jezus hem aankeek? Hoe dan ook, Petrus kon nog geloven in een opening naar het leven, hoe klein ook, misschien zelfs onverwacht voor hemzelf, ondanks zijn verraad. Zelfs een ontmoeting met Jezus bleef mogelijk, eerlijk en zonder illusies, uiteindelijk zelfs verrassend vruchtbaar.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.