Reconstructie van de reliëfversiering op de sarcofaag van Abdalonymos, koning van Sidon. © Liebieghaus Skulpturensammlung, Frankfurt am Main

Antieke beelden bekennen kleur
Beschilderde beelden van oudtestamentische figuren in de portalen van gotische kathedralen zijn net iets geloofwaardiger dan gekleurde standbeelden uit de oudheid. Toch doorprikt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren definitief het idee dat Griekse en Romeinse beelden onbeschilderd waren. Het homerische epitheton ornans ‘spierwit’ voor beelden van antieke goden en helden vervalt.

Wie zich een idee wil vormen van hoe een kerkportaal vol gekleurde Bijbelse figuren er enkele eeuwen geleden uitzag, komt aan zijn trekken met de nachtelijke projecties op het noordportaal van de kathedraal van het Franse Chartres. Wie wil weten hoe nog eens duizend jaar oudere, beschilderde standbeelden eruitzagen, kan terecht op de expo De oudheid in kleur in Tongeren. Het campagnebeeld van de tentoonstelling toont een vrouwenhoofd waarvan de ene helft het originele beeldhouwwerk laat zien en de andere helft de reconstructie door Vinzenz Brinkmann, conservator van de afdeling Klassieke oudheid van de Liebieghaus Skulpturensammlung in Frankfurt am Main, en zijn echtgenote Ulrike Koch-Brinkmann. Samen maken zij wetenschappelijk verantwoorde reconstructies op ware grootte, trouw aan de beeldtaal en technieken uit de klassieke oudheid. Hun werk getuigt van de beeldhouwkunst in de oud-Griekse en Romeinse cultuurwereld, van ruim 700 v.Chr. tot 476 n.Chr. Met hun reconstructies, die al te zien waren in 26 musea, hoopt het echtpaar het idee van onbeschilderde antieke beelden voorgoed de wereld uit te helpen. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.