Het Castello Consort uit Den Haag verzorgt het openingsconcert van het Bachfestival. © Castello Consort
Antwerpen een week lang Leipzig aan de Schelde
Bachfestival Antwerpen is met zijn derde editie in 2023 inmiddels een vaste waarde. Het publiek kan van 17 tot 23 september weer rekenen op een week vol concerten en evenementen geïnspireerd op het oeuvre van grootmeester Johann Sebastian Bach (1685-1750). De evenementen vinden plaats op locaties die behoren tot het mooiste erfgoed van Antwerpen.

Organist Emmanuel Van Kerckhoven is artistiek directeur van de organisatie BACH in de STAD. “We zijn in 2011 begonnen met de Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk. Daar komen steeds veel mensen naartoe, ook vanuit het buitenland. Naast de historische context hechten we veel belang aan de contextuele uitvoeringspraktijk. Het is tenslotte muziek die geschreven werd voor specifieke uitvoering in de kerk. Die traditie willen we in ere houden.” Daartoe werd in 2018 een nieuw orgel gebouwd, geïnspireerd op de traditie van het gebruik van het grote orgel tijdens kerkdiensten met orkest en solisten ten tijde van Johann Sebastian Bach. “Zelf ben ik organist-titularis in de Sint-Norbertus- en de Sint Carolus-Borromeuskerk. Tijdens de coronapandemie is het idee ontstaan om de reeks Bachcantatediensten uit te breiden met Abendmusiken en een Bachfestival als kers op de taart. Abendmusiken waren al in de 17de eeuw een bekend type van concertreeksen, onder leiding van Franz Tunder en Dietrich Buxtehude. Het was de bloeiende periode van de Hansensteden waar veel handelaars samenkwamen. Muziek en liturgie maakten toen deel uit van de vele facetten van de samenleving.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.