Bill Viola laat zich inspireren door andere kunstenaars, zoals Jheronimus Bosch
(zie De doornenkroning van Christus rechts van hem). © Bill Viola Studio

Beeldhouwer van Tijd
Videokunstenaar Bill Viola combineert in zijn werk hoogtechnologische middelen met een intense spirituele betekenis. La Boverie in Luik brengt achttien installaties van deze topartiest naar België. De tentoonstelling is een meditatieve ervaring over eindigheid, tijd en verrijzenis.

Bill Viola (1951) is een pionier in de wereld van videokunst. In de vroege jaren 1970 stond de video als kunstvorm nog in de kinderschoenen. De Amerikaan pionierde met de nieuwste technieken en zou dat heel zijn indrukwekkende carrière blijven doen. Viola verlegt de grenzen van traditionele kunstvormen, vermengt ze en verkent zo de diepere lagen van de menselijke bestaanservaring. Al bij de eerste imposante dubbele opstelling, Tristans hemelvaart en Fire woman word je overdonderd door water en vuur in hun mystieke kracht. Tristan ligt op een stenen bed en langzaam begint water te stromen tot een oorverdovende opwaartse waterval. Die kracht duwt Tristan omhoog, het beeld uit. Spontaan denk je aan de Christusfiguur. Fire woman begint met een alles verterend woest vuur waar een vrouw voor staat. Ze laat zich achterover in het water vallen en dat water slokt langzaam het vuur op, tot er rustgevende golven verschijnen. Een beweging van overgave die de verwoesting stopt en rust en harmonie schept.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.