Het ensemble Gloriosus spitst zich toe op onbekende barokmuziek van eigen bodem. Het legt in zijn programma eveneens de link naar het gregoriaans en de polyfonie. © Gloriosus

Belgische barokcomponisten kunnen vergelijking met de grote namen doorstaan
Terwijl barokcomponisten als Vivaldi, Händel en Mozart velen bekend zijn, doen namen als die van Carolus Hacquart, Hermann Hollanders, Pierre-Hercule Bréhy, Henri Du Mont, Henri Jacques De Croes en Francois Joseph Krafft veeleer de wenkbrauwen fronsen. Dirigent Patrick Debrabandere (1974) wil daarin verandering brengen en richtte daartoe vorig jaar het ensemble Gloriosus op.

Patrick Debrabandere zocht altijd al naar muziek die niet frequent wordt uitgevoerd. “Ik ben ook zanger en merk dat bijvoorbeeld de Johannespassie vaak wordt geprogrammeerd. Ik vind dat nog steeds een fantastisch werk, maar zie geen noodzaak om het zelf voor de zoveelste maal op te voeren zolang er geen nieuw aspect aan wordt ontdekt of gekoppeld. Maar naar zulke bekende stukken komen de mensen gegarandeerd luisteren. Een affiche als de onze biedt nochtans zoveel meer rijkdom wegens de vele invloeden en de kruisbestuivingen. Waarom zouden er in de barokperiode enerzijds wel Vlaamse schilders zijn geweest die bekendheid genoten in binnen- en buitenland, zoals Rubens of Van Dyck, en anderzijds geen bekende Vlaamse componisten, na de zo vermaarde Vlaamse polyfonisten? Dat zou toch bevreemdend zijn?”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.