Beroofde moeders
Het feest van Maria-Tenhemelopneming op 15 augustus is in het Antwerpse moederdag bij uitstek en situeert zich tussen de naamdag van Sint-Anna op 26 juli en Maria Geboorte op 8 september. Sint-Anna is volgens de traditie de moeder van Maria en zal volgend jaar als beschermheilige van Bretagne volop in de schijnwerpers staan naar aanleiding van de 400ste verjaardag van haar verschijning in het Bretoense plaatsje Sainte-Anne d’Auray.

Intussen zijn in Hasselt de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten begonnen, waarop Maria gevierd wordt als de moeder van Jezus. Voor Mariale organisaties is Maria de weg bij uitstek naar haar zoon. Dit uitgangspunt was voor de Franse uitgeverij  MDN vorig jaar de reden om het magazine 1000 raisons de croire te lanceren dat kadert in een omvangrijk evangelisatieproject.

Gesterkt
Het inspirerende voorbeeld van Maria staat ook in Hasselt centraal. Tijdens de Virga Jesseommegang zullen themagroepen inspelen op het verhaal van een moeder die 2000 jaar geleden leefde en nog altijd veel mensen raakt, inspireert en sterkt. Een van de themagroepen zal tijdens de ommegang door Hasselt verduidelijken wat het betekent voor altijd gesterkt te zijn in Liefde. Mensen kunnen zich  gesterkt voelen door Maria, die als moeder haar zoon bijstond tot onder het kruis. Haar zoon bracht een radicale boodschap van Liefde die haaks stond op het brutale, op expansie gerichte gedachtegoed van Rome. Het verzet tegen de Romeinse bezetting en overheersing leidde niet alleen in de eerste eeuw van onze jaartelling tot haat, opstand en oorlog. Dat was ook al vroeger en ook later het geval. En nog steeds leidt het gevoel genegeerd, uitgesloten, of uitgestoten te worden door een dominante cultuur tot radicalisering bij sommigen van diegenen die zich geviseerd voelen en tot acties die moeders van hun kinderen beroven. 

Gaza
De dood van drie meisjes eind juli in het Britse Southport werd ten onrechte toegeschreven aan een islamitische asielzoeker die per boot Engeland zou hebben bereikt. Het nepnieuws leidde in het Verenigd Koninkrijk tot extreemrechtse rellen waarbij vooral de hedendaagse zondebokken het moesten ontgelden: asielzoekers, bootvluchtelingen en moslims. Het land stond in rep en roer. Intussen werden in Gaza volgens Palestijnse bronnen al meer dan 16.000 kinderen gedood en tot veel verder dan wat strenge veroordelingen van de internationale gemeenschap is het tot nu toe niet gekomen. Een rechtszaak bij het Internationaal Gerechtshof aangespannen door Zuid-Afrika dat Israël beschuldigt van genocide, uitspraken van dat hof, sancties… het hardvochtige Israëlische regime blijft doof en zet zijn wraakzuchtig beleid onverstoord door tot ver buiten de landsgrenzen. Onderhandelingen om een eind te maken aan de waanzin waar de Gazanen al meer dan tien maanden geconfronteerd worden, hebben weinig kans als één partij de onderhandelaar van de tegenpartij uitschakelt. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Dat heeft Hamas na de terreuraanslag van 7 oktober aan den lijve ondervonden. Maar wat oogst diegene die storm zaait? Het staat in de sterren geschreven dat momenteel de basis wordt gelegd voor een reactie over pakweg 15 jaar van kinderen en jongeren die nu in Gaza hun vader, moeder, broers, zusters, ooms, tantes, neven of nichten zijn verloren.

Mensen kunnen zich  gesterkt voelen door Maria

Empathie
Hoe moet het gegeven de huidige omstandigheden in het Heilig Land ooit tot een verzoening komen? Dat zal met heel kleine, voorzichtige stapjes moeten gebeuren. De eerste stap zou kunnen bestaat uit het herkennen en erkennen van het kleine en grote leed dat de andere bevolkingsgroep heeft geleden. Dat zou misschien kunnen door moeders met elkaar in gesprek te laten gaan, moeders die hun kinderen zijn verloren in de brutale strijd om de controle over verwoest grondgebied. Misschien kan een dergelijk delen van ervaringen door moeders ook  enig soelaas brengen wanneer ooit de wapens tussen Russen en Oekraïners zwijgen. Empathie of inlevingsvermogen is lang geen sympathie en het is slechts een eerste stapje in de richting van de radicale boodschap van Maria’s zoon.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Ludwig De Vocht

Peace for our time

Komt in Oekraïne en het Midden-Oosten vrede in zicht? Het voorbije...

D-Day 

Tachtig jaar geleden, op 6 juni 1944, ging op de stranden van Normandië...

MEGA-ambitie

“Een knipoog naar het onmogelijke” is de slogan van de Open Kerkendagen...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.