Best wel verbindend 
Modewoorden zijn vaak veelzeggend. Ze duiden de tijd, ten positieve of negatieve. Noem je modewoord en ik zal zeggen in welke tijd je leeft. Eind jaren 1990 was de uitdrukking ‘best wel’ in de mode. Best wel leuke kleren, best wel fijne school, best wel goed beleid enzovoorts. Het was de tijd van het einde van de geschiedenis, van de postmoderniteit. Iedereen had zijn eigen waarheid, en het was nogal arrogant om te beweren dat jouw opvattingen juist waren en die van een ander niet. Ook toen duidelijk bleek dat niet iedereen zijn eigen waarheidsopvatting relativeerde – zie de aanslagen in de VS in september 2001 – bleef de uitdrukking nog wat nasudderen. De Nederlandse overheid zette haar zelfs in om de burger naar de stembus te lokken voor de Europese verkiezingen in 2004. De onvergetelijke slogan ‘Europa. Best belangrijk’ deed bij menigeen die het belang van Europa inzag de wenkbrauwen fronsen.

Verbinding
Tegenwoordig is ‘verbinding’ zo’n modewoord, en ook nu weerspiegelt het woord wat er aan de hand is: een gebrek aan verbinding, en tegelijk een grote behoefte daaraan. Waarom gebeurt het dan niet, kun je je afvragen. Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst leert iedereen – impliciet of expliciet – dat de wereld om hem of haar draait. Dat is niet nieuw. Het begon al in de jaren 1970 en dat was een begrijpelijke reactie op de decennia daarvoor, toen alles in het teken stond van het gezamenlijke doel van de wederopbouw. Hoe ik me voel, dat is nu belangrijk. Verbinding moet daarom van de ander komen en ik moet me veilig genoeg voelen om de verbinding aan te gaan. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Ineke Evink

Vrijheid

Opnieuw is het sluimerende conflict tussen Israël en de Palestijnen...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.