Claudia Sheinbaum volgt de populaire López Obrador op, maar erft ook de problemen die haar voorganger niet oploste. © Wikimedia

Beteugeling geweld grootste uitdaging nieuwe president Mexico
Mexico krijgt met Claudia Sheinbaum voor het eerst in zijn tweehonderdjarig bestaan een vrouw als president. Sheinbaum is bovendien de eerste joodse president in een land dat na Brazilië de meeste katholieken ter wereld herbergt. Zal ze een marionet zijn aan de touwtjes van haar mentor, uittredend president López Obrador, of zal ze haar eigen weg kiezen?

Het was een opmerkelijke verkiezingscampagne, met twee vrouwen als de favoriete presidentskandidaten: de inheemse Xóchitl Gálvez en Claudia Sheinbaum, gewezen burgemeester van Mexico-stad en kandidate van uittredend president Andrés Manuel López Obrador (‘AMLO’ in de volksmond) en zijn politieke beweging MORENA (Movimiento para Renovación Nacional, Beweging voor Nationale Vernieuwing). Op de beslissende verkiezingsdag 2 juni kreeg Sheinbaum 59,07 procent van de stemmen achter zich, ook al een historisch hoge uitslag. Ook op het lokale niveau en aan het hoofd van een aantal deelstaten moesten er nieuwe mandatarissen gekozen worden, in totaal 20.708 politieke functies. Op al die niveaus triomfeerde MORENA en met gouverneurs in 24 van de 32 deelstaten positioneert die zich als sterkste politieke beweging. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.