Komt het tot een openlijke bokswedstrijd tussen Kerk en staat in Congo? © mw

Komt het tot een openlijke bokswedstrijd tussen Kerk en staat in Congo? © mw

Bijt Congolese Kerk tanden stuk op ‘blok beton’?
In de aanloop naar de Congolese presidents- en parlementsverkiezingen van 23 december lijkt een confrontatie tussen huidig president Félix Tshisekedi – die de koosnaam ‘100 procent beton’ kreeg – en de katholieke Kerk bijna onvermijdelijk. Die laatste probeert evenwel tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de Congolese bevolking.

De relatie tussen Kerk en staat in Congo is al sinds het Mobutu-regime een soort haat-liefdeverhouding. Zo werden na kritische uitspraken in het verleden een aantal christelijke feesten en namen tijdelijk afgeschaft. Toch luidde de Nationale Soevereine Conferentie onder leiding van de latere aartsbisschop Laurent Monsengwo in de jaren 1990 het einde van het eenpartijstelsel in. Ook tijdens de periodes van vader en zoon Kabila kwam de bevolking onder impuls van de Kerk op straat. Zo werd met succes een dam opgeworpen om tegen de grondwet in een derde termijn als president te kunnen doen. De Kerk speelde overigens een zeer belangrijke rol bij de sensibilisering van de bevolking over hun rechten en plichten bij verkiezingen. Ook zette ze tot 40.000 lokale observatoren in om vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te waarborgen.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.