Suzi Digby, oprichter en dirigent van de Ora Singers, is vanwege haar vele initiatieven om de zangpraktijk en de muziekpedagogie een nieuwe vitaliteit te geven, van bijzondere betekenis voor het koorleven in het Verenigd Koninkrijk in deze eeuw. De Ora Singers, gesticht in 2016, vormen de kroon op haar werk. © Nick Rutter
Brits topkoor verweeft oude en splinternieuwe liturgische muziek 
Toen Claudio Monteverdi in 1610 zijn Mariavespers uitbracht, was dat een schitterende blend van twee muzikale benaderingen van hetzelfde tekstuele en liturgische materiaal: de oude polyfone ‘prima prattica’ en zijn nieuwe ‘seconda prattica’, met meer aandacht voor de tekst en dus ook ruimte voor retoriek. De barok kon beginnen. Vandaag brengt het conceptalbum Sanctissima ook een Mariavesper en brengt het net zo goed twee muzikale benaderingen samen tot een uitmuntend geheel. Een tweede ‘Vespro’?

Sanctissima, dat heel toepasselijk begin augustus verscheen, biedt een fictieve vesperdienst – de ‘tweede vesper’ – zoals die zou kunnen worden gehouden op de avond van het hoogfeest van Maria-Tenhemelopneming, 15 augustus. Die setting bepaalt helemaal de structuur van wat we te horen krijgen. Het begint met klokkengelui, er wordt gepsalmodieerd met antifoon voor en na elk van de psalmen die het missaal voorschrijft, waarna de dienst wordt afgerond met het Magnificat en een zegengebed. De psalmteksten worden aan een stevig tempo, maar met respect gereciteerd. Zelfs de weergalm in de opname ademt de ruimte van een kerkgebouw. De avonddienst wordt gevolgd door een ‘Benediction’, een eerder Angelsaksische ritus servandus die niet als vast getijde gezongen wordt, maar hoort bij de expositie van het heilig sacrament – wat bijvoorbeeld na een vesperdienst zou kunnen plaatsvinden. Het geheel biedt zowat anderhalf uur a-capellamuziek. Dat is niet wat velen zich van een liturgische dienst voorstellen: je verwacht op zijn minst wat bescheiden orgelklank ter ondersteuning. De vastberaden keuze voor stemmen geeft aan het geheel echter een sfeer van puurheid die niet zonder effect is.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.