De vrouwen uit The Seed of the Sacred Fig kunnen aansluiten in de rij sterke vrouwen in verschillende festivalfilms. © Festival Cannes

Cannesfilms willen wereld wakker schudden
In Cannes schopten veel films tegen de schenen. Rechtstreeks tegen die van het Iraanse religieus-autoritaire regime, maar onrechtstreeks ook tegen die van de kijker. Die werd uitgedaagd met de vraag: is dit de wereld waarin we leven? Is dit de ideale omgeving om in op te groeien? De vraag stellen, is ze beantwoorden. Maar of het antwoord van de film moet komen, is een andere vraag. Maar hij schudt ons wel wakker.

Wat de festivaljury op het voorbije 77ste filmfestival van Cannes naliet, deed de oecumenische jury wel: met The Seed of the Sacred Fig van Mohammad Rasoulof de beste film van het festival bekronen. De bekende Iraanse regisseur haalde net voor het festival nog het internationale nieuws door zijn geboorteland te ontvluchten dat hem veroordeelde tot acht jaar cel, zweepslagen en een geldboete wegens kritiek op het regime. Dat laatste is een constante in zijn oeuvre. Denk maar aan A Man of Integrity en aan There is No Evil waarin hij respectievelijk de corruptie en de doodstraf aanklaagt. Hij zat trouwens in de gevangenis toen de opstandige beweging Vrouw Leven Vrijheid ontstond na de gewelddadige dood van Jina Mahsa Amini, die volgens de zedenpolitie haar hoofddoek niet correct droeg.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.