Iedereen is in zijn laatste levensfase bezig met de grote levensvragen. Daarom kan een totaalzorg vanuit een holistische mensvisie niet zonder aandacht voor spiritualiteit en zingeving. © Unsplash

Caritas dringt aan op menswaardige ouderenzorg
Robert Boemen, stafmedewerker sociaal beleid en advocacy bij Caritas Vlaanderen, besloot vrijwilligerswerk te gaan doen in een Brussels woonzorgcentrum. Hij ving er de verhalen op van bewoners, families en personeel en nam ook lectuur ter zake door. De inzichten over de knelpunten en de uitdagingen in de ouderenzorg bundelde hij in een rapport dat op 13 oktober wordt gepresenteerd. Bovenal pleit Boemen voor de erkenning van zorgpastores.

De afdeling Pastoraal & Identiteit van Caritas Vlaanderen heeft zich altijd ingezet voor de pastorale zorg en de begeleiding van pastorale zorgmedewerkers in de woonzorgcentra. Vanuit het besef van de vele uitdagingen die op de ouderensector afkomen, besloot stafmedewerker Robert Boemen gesprekken te voeren met directies en personeel, zorgpastores en ouderen, en zich in het onderwerp van de ouderenzorg te verdiepen. Tegelijk opteerde hij ervoor vrijwilligerswerk te doen in Huize Sint-Monika, een woonzorgcentrum (wzc) in het centrum van Brussel. Zulke helpende handen van mantelzorgers en vrijwilligers kunnen ze in de wzc’s trouwens goed gebruiken. De gesprokkelde informatie, de getuigenissen en zijn ervaringen bundelde de stafmedewerker van Caritas in een rapport met de titel Menswaardige ouderenzorg. Daarin schetst hij de knelpunten en de troeven van onze ouderenzorg.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.