“De Foucauld was echt radicaal in zijn liefde voor God en zijn naaste. Hij moedigt mij telkens weer aan en effent voor mij het pad naar de vreugde van het christelijke geloof”, getuigt Charles Wright. © Flammarion Joseph Melin
“Charles de Foucauld, mijn spirituele metgezel”
De Franse journalist Charles Wright oogstte in eigen land veel succes met zijn boek Le chemin des estives. Daarin doet hij verslag van zijn twee maanden durende voettocht van Angoulême naar de Ardèche. Samen met een vriend trok hij van dorp tot dorp zonder één eurocent op zak. Nooit eerder voelde hij zich zo gelukkig.

Twee maanden lang leidden mijn compagnon de route en ik, allebei novicen bij de Franse jezuïeten, een nomadisch bestaan. Mijn tochtgenoot heeft intussen zijn geloften afgelegd. Zelf verkoos ik het noviciaat te verlaten. Heeft die tocht mijn leven veranderd? In zekere zin wel. Een unieke ervaring was het, stap voor stap via kronkelwegen, 700 kilometer te voet door prachtig natuurgebied in het Franse Centraal Massief. Er waren weliswaar ook moeilijke ogenblikken, maar ik voelde mij nooit teneergeslagen. Uiteindelijk komt alles terecht. Je moet vertrouwen hebben in wat komt. Terugblikkend kunnen we nu smakelijk lachen om de hachelijke momenten die we meemaakten. We leefden uit een rugzak, zonder te weten waar we de volgende dag zouden slapen. We verhuisden van de ene naar de andere tijdelijke plek. Ik hield van die afwisseling. We kwamen op plekken waar we anders misschien nooit waren beland. Als nomade ben je druk in de weer met overlevingsstrategieën: waar zullen we verblijven, hoe organiseren we het eten? Daarnaast ben je bezig met de mensen die je wegen kruisen. We voerden talrijke gesprekken met dorpelingen. Dat zijn momenten om nooit te vergeten.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.