© Unsplash

Christ
In deze regenachtige dagen ziet je auto er algauw uit als een modderschuit. U denkt wellicht net als ik dat het geen zin heeft om hem te wassen, dat één rit hem wéér vuil zal maken. Tja, toch maakt u, ook net als ik, waarschijnlijk af en toe een rit naar de carwash. Vindt u dat ook altijd een tikje akelig? Vooral op het einde van de wasstraat, als die grote drogermond automatisch zakt en over de auto glijdt. Ik ben er nooit echt gerust in.

Droger
Zo ook onlangs. Er was een nieuwe droger geïnstalleerd. Niets wereldschokkends, maar toch bijzonder. In grote aluminium reliëfletters stond de naam van het merk op de zakkende droger: ‘CHRIST’! Niet te geloven: ‘Christ Wash Systems’! Zo’n detail zet me aan het mijmeren. Ik bedacht me hoe gemakkelijk het zou zijn als God ons gewoon af en toe, als we te veel ‘bemodderd’ geraakt zijn, eens goed zou kunnen afspoelen en met één krachtige ‘Christ’-achtige adem vlekkeloos zou kunnen blazen. Een belachelijk beeld, natuurlijk. Maar ergens zit er troost in: in het besef dat het niet helemaal van onszelf afhangt en dat niets ooit volkomen is. Al wie al een beetje geleefd heeft en dat in Gods spoor doen wil, beseft dat gaandeweg steeds sterker. Al klinkt het een beetje vreemd misschien, het leven leert ons inderdaad dat tegenover het Goede vaak een antikracht staat, het Kwaad dat mensen sluipend tracht neer te halen in een spiraal van negativiteit onder welke vorm dan ook: beproevingen, vernedering, tegenkanting en – niet in het minst – jaloezie, dat voor dat alles de giftig pruttelende voedingsbodem is. Wie integer wil leven, wie in verbondenheid met God en medemens een zinvol leven in dienst van de anderen tracht uit te bouwen, ontmoet niet zelden tegenslag en onrecht waartegen geen kruid gewassen is, roddel en laster, afgunst en intriges, tegenwerking, cynisme en spot. En niet zelden ontmoedigt die werkelijkheid, waardoor het Kwaad zijn doel bereikt. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.