Dat zijn de feiten
Soms wordt gezegd: “De ene waarheid bestaat niet. Ieder zijn waarheid”, naar het woord van Luigi Pirandello. De feiten halen echter vaak zo’n bewering in. Dat geldt in de politiek, maar ook in veel andere domeinen van de samenleving. Het valt des te meer op, nu er technologische instrumenten voorhanden zijn om te liegen en te bedriegen. De burger die denkt nooit zo goed geïnformeerd te zijn, is steeds meer gedesinformeerd. Als rationele argumenten onvoldoende indruk maken, dan worden emoties gebruikt, liefst negatieve. Het valt mij op hoe sommige hoogopgeleiden, als zij buiten hun domein van expertise komen, tot niet meer in staat zijn dan cafépraat, hun vorming onwaardig. Het extremisme is niet beperkt tot laagopgeleiden. 

Ethisch vaccuüm
Amerikaanse kennissen vertellen mij over gesprekken die plots ontsporen als het over Donald Trump gaat. Schijnbaar redelijke mensen slaan dan een totaal andere toon aan. Ik weet niet wat ze ter verdediging inbrengen als hun held migranten “dieren” noemt! In de Brexitperiode maakten we hetzelfde mee. Vandaag blijkt dat alle tegenargumenten van de tegenstanders van Brexit juist waren. De Britse immigratie is nooit zo groot geweest, de economie nooit zo traag en de gezondheidszorg nooit zo slecht. Cyberspace is echter niet de hoofdschuldige. Er is een ethisch deficit aan het groeien in tal van samenlevingen, soms zelfs een ethisch vacuüm, zoals in Rusland en op een andere wijze in Gaza. Elke godsdienst wordt dan ter hulp geroepen om wierook of iets anders los te laten op de onmenselijkheid. Sedert de dood van het marxisme is God het niet meer! 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Herman Van Rompuy

Een rein geweten

Onlangs hield ik een toespraak over wat mensen met verantwoordelijkheid...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.