De pub The Old Oak is de arena waar een lokale Engelse gemeenschap en een groep vluchtelingen elkaar ontmoeten of bekampen. © rr

De allerlaatste Ken Loach is een pleidooi voor solidariteit
Met zijn jongste film The Old Oak maakte Ken Loach kans op een derde Gouden Palm in Cannes. Hij kreeg ze niet. Toch levert hij een ontroerende film af over Syrische vluchtelingen die in een Engels stadje onderdak krijgen. Tegen de zin van de lokale bewoners. Draaien zij bij?

Als een door sociaal-economische en politieke motieven gedreven cineast kent Ken Loach zijn gelijke niet. Al decennialang vraagt hij aandacht voor wie het in Groot-Brittannië niet onder de markt heeft, voor wie buiten een sociaal vangnet valt, voor wie slachtoffer is van allerlei mistoestanden in een bureaucratische maatschappij. Maar de militante Ken Loach geeft geen stem aan slachtoffers, wel aan wie niet of amper wordt gehoord. Dat is een belangrijk onderscheid in de benadering van zijn onderwerpen. Steeds opnieuw maakt hij zich door een grondige research de leefwereld van zijn personages eigen, in samenwerking met zijn scenarist Paul Laverty. Voeg daarbij zijn meesterlijke en originele beheersing van het filmvak en je weet dat iedere film van Ken Loach als een gebeurtenis wordt beschouwd.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.