De cynicus kwispelt tegen mensen die hem iets geven, blaft tegen mensen die niets geven en bijt slechte mensen. © Wikimedia

De beet van de cynische filosoof
Jezus en zijn volgelingen hebben als tegenstanders van een starre maatschappelijke orde en hun waardigheidsbekleders overeenkomsten met de klassieke cynici, stelt Georg Luck in Levenskunst uit de Griekse oudheid. De bekendste vertegenwoordiger van die stroming was Diogenes van Sinope, de man die in een ton woonde.

Het woord ‘cynisch’ is afgeleid van kuoon, het Grieks voor hond. De exacte reden waarom de klassieke cynici zichzelf associeerden met dat dier, is niet helemaal duidelijk. Toen Diogenes werd gevraagd op grond waarvan hij ‘hond’ werd genoemd, zei hij ooit: “Omdat ik kwispel tegen mensen die mij iets geven, blaf tegen mensen die niets geven en slechte mensen bijt”, zo citeert de Zwitserse classicus Georg Luck (1926-2013) de 3de-eeuwse filosofiehistoricus Diogenes Laertios. Diens illustere voornaamgenoot leefde in de 4de eeuw voor onze tijdrekening en was een tijdgenoot van Plato, Aristoteles en Alexander de Grote. Het boek van Luck brengt – zoals de ondertitel belooft – teksten van de Griekse cynici, die de classicus naar het Duits vertaalde. Het werk, dat dateert van 1997 en als oorspronkelijke titel Die Weisheit der Hunde had, behandelt onder meer Menippos, die afkomstig was van Gadara, een stad ten zuidoosten van het Meer van Galilea in het noordwesten van het huidige Jordanië. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

God is een stroom

Of gaat het erom “in de stroom van God” te raken? En hoe doe je dat? Deze...

Mozes gewekt

Onlangs werd een belangrijk werk toegevoegd aan het oeuvre van de...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.