Lodewijk XIV maakte van een jachtpaviljoen een paleis met mythische allures. © Unsplash

De bewogen levensloop van Versailles
Na biografieën over Lodewijk XIV, Napoleon en Leopold II vond geschiedkundig auteur Johan Op de Beeck het tijd voor de levensloop van een 400-jarige: het kasteel van Versailles. Dat iconische bouwwerk kende een bewogen geschiedenis. Meer dan genoeg stof om er een apart boek aan te wijden.

Johan Op de Beeck slaagde erin een meeslepende biografie te schrijven over een bouwwerk. De oud-journalist was dan ook niet aan zijn proefstuk toe. “Meesterverteller”, noemt de achterflap hem. Met zijn eerdere biografieën – over Lodewijk XIV (De Zonnekoning, 2018) en het tweeluik over Napoleon (Napoleon, 2014, Het hart van Napoleon, 2016) – deed Op de Beeck al het nodige vooronderzoek voor zijn nieuwste boek. Uiteraard is Versailles onlosmakelijk verbonden met de figuur van Lodewijk XIV. Dankzij de Zonnekoning kreeg het een mythische grandeur die het nooit meer kwijtraakte. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de beschrijving van het tijdperk-Lodewijk XIV bijna de helft van het boek in beslag neemt. Door de uitbouw van Versailles en de welbewuste politiek daar het koninklijke hof onder te brengen, deden gebouw en belangrijkste bewoner elkaar stralen. De Zonnekoning volgde dan ook alle werkzaamheden gedetailleerd op – en stuurde ze soms zelfs eigenhandig bij.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.