De deugd van gematigdheid
Een paar jaar geleden vroeg men mij voor welke ondeugd ik de grootste afkeer had. Ik zei: zelfvoldaanheid. Het is een van de antipoden van nederigheid of bescheidenheid. Dat wil niet zeggen dat ik zelf zo deugdzaam ben. Als ik zie hoe ‘leiders’ ook in deze verkiezingstijd met de grootste stelligheid nonsens poneren of smalend en hooghartig op hun tegenstanders neerkijken, weet ik weer wat ik zeker niet wil zijn. Maar ook mensen die geen macht, geld of succes kennen, lopen soms zelfvoldaan rond, overtuigd van het eigen gelijk en van andermans ongelijk. Ik heb het niet eens over degenen die er goed uitzien en niet inzien dat ook schoonheid tijdelijk is.

Rationele houding
Je mag een overtuiging hebben, maar je moet altijd openstaan voor andere ideeën. De ander kan je doen twijfelen en zelfs van gedachte doen veranderen. Je kunt twijfelen zonder een twijfelaar te zijn. Je kunt je ‘bekeren’ zonder ruggengraatloos te zijn. De polarisering kent geen nuance. Je bent woke of je bent het niet, althans in die middens waar het debat leeft. Een echte Kulturkampf. Wie een fout begaat, krijgt levenslang op het tribunaal van de sociale media, tenzij het ‘zattemansklap’ was. Wie doordrongen is van het vergankelijke van alles en allen, van het mysterie in en rond ons, van het menselijk falen, van de vele talenten van anderen, kan niet anders dan bescheiden zijn. Het is zelfs een rationele houding. Een echte geleerde weet dat hij niets weet.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Herman Van Rompuy

Dat zijn de feiten

Soms wordt gezegd: “De ene waarheid bestaat niet. Ieder zijn waarheid”,...

Een rein geweten

Onlangs hield ik een toespraak over wat mensen met verantwoordelijkheid...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.