Poetin brandde in 2015 een kaarsje voor zichzelf in de Russisch-orthodoxe kathedraal van Astana. © Wikimedia

De Kazachse Kerk: brug tussen Oost en West
Kazachstan is een divers land met vele religies. Het grootste Centraal-Aziatische land (het negende grootste land ter wereld) beroemt zich erop niet minder dan honderd etniciteiten (‘naties’) te tellen. De soennitische islam is er de belangrijkste godsdienst, en ongeveer een kwart van de bevolking is Russisch-orthodox christen. De kleine rooms-katholieke gemeenschap wint echter aan invloed. “Dankzij één gemeenschappelijke taal, die van de liefde.”

Naast de islam en het Russisch-orthodoxe christendom worden in Kazachstan nog vijf andere godsdiensten erkend, waaronder de rooms-katholieke Kerk, het lutheranisme en het jodendom. Etnische Kazachen identificeren zich meestal als moslims, maar zijn niet strikt praktiserend. In het midden van de ramadan treffen in de trendy cafés van Abay Avenue in de bruisende metropool Almaty jongeren elkaar voor koffie of lunch. In het populaire skigebied Shymbulak, op 25 minuten van Almaty, getuigen zich als Russisch identificerende Kazachen in harmonie samen te leven met de Kazachse moslims. In zijn zoektocht naar een eigen identiteit keert Kazachstan zich ook steeds meer naar het Westen. De band aanhalen met Europa moet een tegengewicht vormen tegenover “grote broer” Rusland, met wie het land een bijna 8.000 kilometer lange grens en een pijnlijk verleden deelt.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.