© Unsplash

De mislukte slachtpartij
Iedereen kent de verhalen. Mediaberichten overspoelen ons. Lijken en graven vullen de schermen. De slachtpartijen omkleden we vaak met mythische verhalen over vriend en vijand – een gevaarlijk onderscheid. De mythen verwijzen soms nostalgisch naar een roemrijk en heroïsch verleden. Maar de verhalen verhullen niet alleen. Ze formuleren ook rake kritiek en alternatieven.

De Romeinse schrijver Livius leefde tijdens de crisisperiode van de overgang van de republiek naar het autocratische keizerrijk. Hij beschreef de oorsprong van het staatsbestel in de stichting van Rome. Twee broers, met wolvenbloed in de aderen, willen een nieuwe stad en een nieuwe cultuur stichten. Er ontstaat een twist. De stad zou de naam dragen van de nieuwe heerser. De beslissing valt via een slachtpartij. Remus overschrijdt de grenzen van de nog niet bestaande stad en wordt gelyncht. Romulus grijpt de macht door het fundament van Rome te bouwen op het grafmonument van het slachtoffer. De politieke macht dekt het geweld toe. De nieuwe politieke orde bewijst het gelijk van de overwinnaars. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Arme paus

De dienaar van de Heer, zo lezen we bij Jesaja, schreeuwt niet, verheft...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.