Het laatste oordeel van Pieter Van Der Heyden naar Brueghel (1558). © rr

De openbaring van een nachtmerrie
Met de tentoonstelling Apocalypse, hier et demain geeft de Bibliothèque nationale de France een masterclass kunstgeschiedenis die je aan het denken zet waarom het woord ‘apocalyps’ uitgerekend in onze tijd opnieuw zo sterk aanwezig is.

Eerst een tip voor wie van boeken houdt. In 1978 publiceerde het Mercatorfonds in vier talen het boek Apocalypse. Visioenen uit het Boek der Openbaring in de kunst. Voor Frits van der Meer, de toen 74-jarige auteur, was de cirkel rond: het was een herwerking van zijn proefschrift uit 1934. Apocalypse behoort tot het beste dat de prestigieuze uitgeverij ooit heeft gepubliceerd. Nu en dan vind je het nog weleens op een rommelmarkt: aarzel niet in dat geval. De expo Apocalypse, hier et demain lijkt wel op dit boek geënt en de bijbehorende catalogus zou ook een waardige opvolger kunnen zijn van dat standaardwerk. Maar tegelijk gaat men in de Bibliothèque François Mittérand een stap verder, want het is meer dan een min of meer chronologisch gestructureerde kunstgeschiedeniswandeling, zeker in het tweede deel. Ook de catalogus, gelardeerd met een fijne literaire bloemlezing, mondt uit op inspirerende hoofdstukjes over apocalyptiek in tijden van crisis, corona en klimaatverandering.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.