Blue Orange Red, 1961 (Washington, Smithsonian) – detail.  © Rothko

De opgang van Rothko
De grote retrospectieve in Parijs met 115 werken van Mark Rothko (1903-1970), is uniek. Iets van één keer in een generatie, zeg maar. De vorige overzichtstentoonstelling dateert van 1999, ook in Parijs en ook met Suzanne Pagé als curator.

Het concept dat curator Suzanne Pagé deze keer heeft uitgewerkt, oogt sober. De werken werden chronologisch geordend, verdeeld over elf ruimtes. De bezoeker beweegt van beneden naar boven. Er werd spaarzaam omgesprongen met tekstpanelen en er zijn enkel werken van Rothko te zien. De accrochage is nagenoeg perfect: Mark Rothko, die meestal gedetailleerde instructies had over het ophangen van zijn werk, zou tevreden zijn over het quiet light waarin zijn schilderijen baden. De spektakelarchitectuur van Frank Gehry’s Fondation Louis Vuitton brengt wat praktische onhandigheden met zich mee. In het indrukwekkende gebouw werd verrassend weinig nagedacht over vestiaires of vlot bereikbaar sanitair. De ticket- en veiligheidscontrole vinden plaats in containers buiten het gebouw. Maar eenmaal binnen wordt de bezoeker verwend in royale expositieruimtes. Er is volop vrijheid om heen en weer te lopen of om tussendoor even te pauzeren, te gaan liggen in de kussens van het auditorium of een hapje frisse lucht te scheppen op het dakterras.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.