Guido Vanheeswijck met René Girard, 23 oktober 1995. © rr

De schatkamer van René Girard
René Girard (1923-2015) werd in 2005 immortel van de Académie française. Filosoof Michel Serres noemde hem toen, tijdens de plechtige inauguratie, “de nieuwe Darwin van de menswetenschappen”. Girard zou dit jaar, op kerstdag, een eeuw oud zijn geworden. Dat wordt her en der gevierd, en biedt de gelegenheid de sporen van zijn geestelijke erfenis te zoeken, alsook de schatkamer van zijn prikkelende beschouwingen te betreden.

“Sommige beschouwingen over mijn werk kan ik niet lezen zonder angstgevoelens. Een opstel van Sonja Pos over De donkere kamer van Damokles liet me bang van mijzelf worden toen ik het las. Nou ja, ik overdrijf een beetje. Het is een van de beste beschouwingen die er ooit over dat veelbesproken verhaal zijn verschenen.” Dat schreef Willem Frederik Hermans (1921-1995) aan een vriend. De half-joodse Amsterdamse schrijfster Sonja Pos (1936-2020) had het licht van René Girard over zijn roman laten schijnen, en dat had hem kennelijk geraakt. Ook vandaag blijft Girard een intrigerende denker.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.