Het Processiekruis van Frederick Franck in de Antwerpse OLV-kathedraal. © Patrick Storme

De voltooide mens
Toen de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in 2003 beeldhouwer Frederick Franck vroeg een processiekruis te ontwerpen, zag hij het al voor zich: een kruis uit olijvenhout met zilveren takken die als een krans opschieten rond het op glas gebrandschilderde gelaat van de verrezen Christus.

Voor Frederick Franck (1909-2006) was tekenen een onstuitbare manier om intenser en bewuster te ‘zien’. Kunstenaar was hij in hart en ziel, niet uit op stilistische hoogstandjes of roem, niet om zichzelf te vinden, maar om contact te maken met de dingen zoals ze echt zijn, voordat ze aangeraakt worden door een wereld die hun het mysterie ontfutselt. Alles wat hij ondernam – of het nu tekenen was of beelden snijden, boeken of poëzie schrijven, zich engageren voor de noodlijdenden of lezingen geven – moest naar de kern van de dingen wijzen, naar de zin van het leven, naar de betekenis van het mens-zijn. Antwoorden vond hij in het boeddhisme en het christendom, in elke wijsheid van de compassie.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.