© Pixabay

De zin van de kruisdood
Niet de complexe opeenvolging van gegevens, premissen en conclusies, niet de ingewikkelde argumentatie of de overvloedige opsomming van voorbeelden en toepassingen maakt de kracht uit van een uiteenzetting, maar de impact van één eenvoudige gedachte die ons treft in het hart. Ik bedoel niet dat we in slogans moeten denken. Wel dat vaak één enkele zin of gedachte als een concentraat de hele saveur van een lange argumentatie, tekst, gesprek of gebeuren lijkt op te nemen en over te dragen. Voor wie erdoor geraakt werd, is die zin of dat woord voldoende om de overtuigingskracht van het geheel weer op te roepen. Anderen hebben waarschijnlijk wel wat uitleg nodig, maar kunnen de smaak erin vervat toch ook proeven.

De Syriër
Zo’n zin is voor mij die van de vroegchristelijke Isaak van Nineve, ook wel de Syriër genoemd, uit het 7de-eeuwse Midden-Oosten. Het verschil tussen de sfeer in zijn verhandelingen, opgesteld in een gebied buiten de grenzen van het Oost-Romeinse Rijk en op dat moment geïslamiseerd, en de sfeer waarmee wij vertrouwd zijn, als erfgenamen van het West-Romeinse Rijk, toen al Frankisch geworden was en waar in de komende eeuwen het theologische denken zou uitgroeien tot de scholastiek, is hemelsbreed. 

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Arme paus

De dienaar van de Heer, zo lezen we bij Jesaja, schreeuwt niet, verheft...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.