Democraat zijn om Europeaan te worden
Morgen 9 mei is Europadag, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De datum markeert de verjaardag van de historische Schuman-verklaring waarin Robert Schuman pleitte voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking die oorlog tussen de Europese naties ondenkbaar zou maken. Schumans voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat de Europese Unie zou worden. Dat de Franse politicus het voor elkaar kreeg om grootmachten Frankrijk en Duitsland vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog ertoe te bewegen dit akkoord te ondertekenen, mag wonderlijk heten. Een mirakel, zelfs, als we professor en Schumanbewonderaar Hendrik Vos mogen geloven.

Sensibilisering
Van een Gemeenschap van Kolen en Staal is de Unie vandaag uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van 27 lidstaten, onder het motto ‘in verscheidenheid verenigd’. Via wetgeving, programma’s en projecten beïnvloedt de Europese Unie ons leven. Met de Europese verkiezingen over precies een maand schakelt de sensibilisering wat hoger. Opmerkelijk zijn de filmpjes die Europeanen aanzetten hun stem uit te brengen, met als voornaamste inzet het bestendigen van de democratie. In aangrijpende getuigenissen vertellen oudere mensen aan jongeren hun eigen verhaal bij markante momenten in de Europese geschiedenis. Daarbij benadrukken ze het belang van vrijheid. De campagne komt er niet alleen om de nieuwe lichting stemmers, bij ons iedereen boven 16 jaar, naar de stembus te bewegen. Het is ook een reactie op Russische desinformatiecampagnes die het internet al infecteren, waar extreemrechtse partijen niet tegenin wensen te gaan. Ondermijnen van democratie gebeurt op veel manieren, die van binnenuit is de gevaarlijkste. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Johan Van der Vloet

Meer opinies van
Virginie Platteau

Digitale leerschool

“Mevrouw, moeten we echt een héle tekst lezen?! Mijn concentratie kan dat...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.