“Religieuze geletterdheid is heel belangrijk: je kan niet veel van de cultuur en de geschiedenis begrijpen als je die religieuze basiskennis niet hebt”, meent Gertjan Monteyne.  © rr

“Dialoog leert je luisteren, discussie niet”
Gertjan Monteyne wist als kind al dat hij ooit zelf voor de klas zou staan. Hij wilde kinderen leren lezen en rekenen. Tot hij in het vijfde middelbaar in het College van Oostende een inspirerende leraar godsdienst ontmoette. Monteynes besluit stond vast: “Ik studeer godsdienstwetenschappen.” Na zijn studies gaf hij les en vandaag werkt hij als inspecteur-adviseur godsdienst in het bisdom Brugge.

Die studies godsdienstwetenschappen in Leuven waren heel boeiend. Toen ik in 2006 startte, waren we met 65 eerstejaars. Dat was ongezien veel. Godsdienst was terug van nooit weggeweest: in 2005 waren er de Wereldjongerendagen in Keulen, het overlijden van paus Johannes-Paulus II en het razend populaire boek De Da Vinci Code. In Leuven kon ik me volop verdiepen in het christelijke geloof en de andere wereldreligies. Ik vond het een intellectueel uitdagend klimaat én er was een sterke nabijheid van de professoren. Aan de faculteit leerde ik mijn vrouw kennen. Het is heel boeiend om met haar van gedachten te wisselen. Maar denk nu niet dat wij enkel over godsdienst of over de Kerk spreken. We zijn ook een heel gewoon gezin dat praat over dagdagelijkse dingen zoals elk ander gezin.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Vrijheid en whisky

De jongeman zag er niet uit. Vroeg in de morgen strompelde hij voorbij,...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.