Queen Elizabeth I door Robert Peake (c.1601). © Wikimedia

“Doden voor de natie, niet voor God”
Enkele jaren geleden publiceerde theoloog William Cavanaugh met The Myth of Religious Violence een opzienbarende studie over de verhouding tussen de moderne natiestaat, religie en geweld. Nu diverse grootmachten vaak weer religieuze taal gebruiken terwijl ze hun spierballen laten rollen, loont het de moeite hem aandachtig te beluisteren.

Een definitie geven van religie is niet zo eenvoudig. Je kunt religies inhoudelijk definiëren, op basis van wat mensen geloven. Religieuze overtuigingen en praktijken hebben dan misschien te maken met God of goden, seculiere niet. “Zulke definities zijn problematisch”, merkt William Cavanaugh op, “want onder meer het taoïsme, confucianisme en veel soorten boeddhisme verdwijnen in dat geval van de gebruikelijke lijsten met wereldreligies.” Ook de algemenere term transcendentie biedt volgens de professor geen oplossing. “Je moet die term erg vaag maken om daarmee iets over pakweg het boeddhisme te zeggen, want oorspronkelijk duidt hij op een joods-christelijk idee – de scheiding tussen Schepper en schepping – dat het boeddhisme niet kent. En als goddeloos boeddhisme wegens zijn gerichtheid op een vorm van transcendentie op de lijst met religies thuishoort, kun je goddeloos mar-
xisme er nog moeilijk van uitsluiten, evenmin als nationalisme en consumentisme bijvoorbeeld.”

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Inloggen

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement.

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.