Een sculptuur in de Sint-Bonifatiuskerk in Dortmund suggereert dat het oog van de naald uit het Bijbelvers een kleine poort was. © Wikimedia

Door het oog van een naald
De bekendste passage uit het Nieuwe Testament met een kameel is die waarin Jezus erop wijst dat het gemakkelijker is voor een kameel om door het oog van een naald te kruipen dan voor een rijke om in het koninkrijk van God te komen. De voorbije eeuwen werden verschillende uitwegen gezocht om dat ongemakkelijke beeld te relativeren.

De waarschuwing van Jezus kadert in het verhaal van de rijke – volgens Matteüs jonge – man die aan Jezus vraagt wat hij moet doen “om deel te krijgen aan het eeuwige leven”. Jezus somt vervolgens een aantal geboden op waaraan de man beweert zich te houden. Wanneer Jezus de man vervolgens aanbeveelt zijn bezit te verkopen, de opbrengst uit te delen aan de armen en daarna terug te komen om Hem te volgen, wordt de man verdrietig en vertrekt. Daarop verklaart Jezus: “Een kameel komt gemakkelijker door het oog van een naald  dan een rijke in het koninkrijk van God”. (Matteüs 19, 24; Marcus 10, 25; Lucas 18, 25). “Wie kan er dan nog gered worden?”, vragen zijn luisteraars zich ontzet af, waarop Jezus antwoordt: “Bij de mensen kan dat niet, maar bij God kan alles”, een antwoord dat ietwat in vergetelheid is geraakt in vergelijking met de krasse uitspraak over de kameel en het oog van een naald.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.