Sint-Hedwigskathedraal, Berlijn. © Wikipedia

En de kathedralenbouwers, zij metselden voort
Eind dit jaar heropent de Notre-Dame in Parijs en viert Chartres de duizendste verjaardag van de voltooiing van de crypte van de kathedraal. Niet toevallig werd onlangs De kathedralenbouwers van de Franse historicus Georges Duby heruitgegeven. Intussen werken bouwvakkers in Barcelona voort aan de Sagrada Família, maar ook elders verrijzen nog nieuwe kerken.

De voltooiing van de Sagrada Família neemt bijna zoveel tijd in beslag als de bouw van een middeleeuwse kathedraal. De eerste steen ervan is gelegd in 1882 en tot voor de pandemie werd gehoopt dat het gebouw voltooid zou zijn in 2026, de honderdste verjaardag van de dood van architect Antoni Gaudí (1852-1926). Hoewel de kerk in november 2010 nog niet was afgewerkt, wijdde paus Benedictus XVI ze tot basiliek. In november. werden de werken afgerond aan twee van de zes centrale torens. Het ging om de torens van de evangelisten Johannes en Mattëus, nadat in 2022 de laatste hand was gelegd aan die van Lucas en Marcus. In 2021 werd de toren van de Maagd Maria voltooid en in 2026 zouden de werken aan de toren van Jezus afgerond moeten zijn. Op 10 juni 2026 is het honderd jaar geleden dat Gaudí bij een ongeval in de nabijheid van zijn kerk om het leven kwam. Naar verwachting zal de basiliek, die sinds 2005 op de Unesco-werelderfgoedlijst prijkt, in 2033 klaar moeten zijn, ruim 150 jaar na de eerststeenlegging. Hoogstwaarschijnlijk geeft dat aanleiding tot een groot feest, vermoedelijk in aanwezigheid van wie op dat moment paus is. 

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.