“De passie spat van het scherm in dit onthutsende verhaal over een ontvoerde joodse jongen”, schrijft Raf Butstraen. © rr

Er is een kind ontvoerd…
Met de passie van een jongeling vertelt tachtiger Marco Bellocchio in Rapito (Kidnapped) het ongelooflijke verhaal van Edgardo Mortara, een joods jongetje dat in 1858 werd ontvoerd om in Rome katholiek te worden opgevoed. Religie en politiek clashen in dit geruchtmakende historisch drama.

Wat Steven Spielberg niet voor elkaar kreeg, verwezenlijkte de gewaardeerde Italiaanse cineast Marco Bellocchio: een verfilming van de zaak Edgardo Mortara. Edgardo wie? Ook Bellocchio had aanvankelijk nog nooit gehoord van de in 1851 in Bologna geboren Edgardo. In 1858 ontvoerden pauselijke gendarmes hem hardhandig uit zijn joodse gezin om in Rome katholiek te worden opgevoed. Daar was men ter ore gekomen dat Edgardo in het geheim was gedoopt en als katholiek mocht hij dus niet door joden worden grootgebracht. Aan dat voorval ontleent de jongste film van Bellocchio zijn titel Rapito (‘ontvoerd’). Een ongelooflijk verhaal dat waar gebeurd is tijdens het pontificaat van Pius IX en indertijd zware politieke en religieuze gevolgen had. Volgens de film bemoeide Pius IX zich persoonlijk met de opvoeding van Edgardo. Hij zou hem onder meer gevraagd hebben wat een dogma is. Geen wonder dat Edgardo perfect kon antwoorden, want de paus vaardigde in 1854 het dogma uit van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.