De decors zijn even somptueus als de paramenten zelf. © rr

Fashion for God: van baljurk tot kazuivel
Toegegeven, een tentoonstelling van liturgische gewaden uit de 18de eeuw is niet meteen hip te noemen. Toch is het Museum Catharijneconvent in Utrecht daar wonderwel in geslaagd. De tentoonstelling Fashion for God is een museaal meesterstuk geworden dat visuele pracht, een sterk verhaal en een stevige maatschappelijke context samenbrengt.

Dat sterke verhaal houdt verband met de periode van de katholieke ‘schuilkerken’. Vanaf het laatste kwart van de 17de eeuw mocht de katholieke kerk in de Noordelijke Nederlanden, naast andere niet-gereformeerde gezindten, niet meer beschikken over eigen kerkgebouwen. Aanvankelijk zagen deze kerken zich verplicht de clandestiniteit op te zoeken, maar geleidelijk aan ontwikkelde zich een meer pragmatische verhouding met de overheid. Zeker vanaf 1650 ontstond er een gedoogbeleid waarbij kerkgebouwen mochten worden opgetrokken, zolang ze van buitenaf niet als kerk herkenbaar waren. Men mocht samenkomen om liturgie te vieren, maar samenscholingen op straat waren verboden.

Boeiend artikel? Deel het dan met je vrienden via:

Verder lezen?

Log in op uw Tertio account en lees meteen verder

Nog geen account? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Lees ook deze artikels...

Uw Tertio account

Log in op uw Tertio account en lees meteen uw Tertio digitaal

Nog geen abonnee? Koop makkelijk en veilig uw abonnement op onze website.
Enkel digitaal lezen? Neem een digitaal abonnement en lees meteen verder.
Of maak een Tertio proefaccount aan en lees 1 maand gratis online!

Sluiten

Tertio nieuwsbrief

Interessant artikel? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van al onze nieuwste bijdragen, evenementen en aanbiedingen.